Existuje mnoho pluginů, které slouží k optimalizaci vašich webových stránek pro vyhledávače na WordPressu. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější, které si zaslouží pozornost. Pravděpodobně každý už slyšel o Yoast SEO, veteránovi mezi WordPress pluginy. V tomto článku se zaměříme na to, zda je některá z jeho alternativ lepší.

Zjistěte, jaký SEO plugin do Wordpressu je za nás nejlepší a dokáže porazit zmiňovaný Yoast. Ať už jste začátečník nebo zkušený profesionál, tyto pluginy vám nabídnou všechny potřebné funkce pro úspěšnou SEO strategii.

Jaké jsou tedy nejlepší SEO WordPress pluginy?

  1. Yoast SEO
  2. Rank Math
  3. All in One SEO Pack
  4. SEOPress
  5. SEOmator
Tabulka přehledů

1. Yoast SEO Plugin

Yoast SEO plugin

Yoast SEO je jednička co se týče SEO pluginů na WordPressu. Pravděpodobně není nikdo, kdo by o něm alespoň nezaslechl. Yoast SEO je dokonce tak oblíbený a známý, že jsme o něm chystáme samostatný článek.

Podívejte se na pluginy níže a zjistěte, zda některý z nich nabízí funkce, kterými dokáže Yoast porazit!

2. Rank Math

Rank Math

Plugin Rank Math je pravděpodobně nejoblíbenější alternativou k Yoast SEO. Podobně jako u Yoast, existuje jak bezplatná, tak placená verze. Obě varianty obsahují chytrého průvodce nastavením, který může automatizovat mnoho funkcí a zároveň vás naučí, jak s pluginem pracovat.

Vzhled a používání Rank Math působí intuitivně a je proto ideální pro začátečníky s WordPressem.

Rank Math dokonce umožňuje importovat nastavení z Yoast SEO, takže pokud se rozhodnete přejít na Rank Math, průvodce nastavením může převzít veškerou práci, kterou jste s Yoastem provedli, a jednoduše v ní pokračovat.

Rank Math zahrnuje monitorování chybových 404 stránek, analýzu, optimalizaci obrázků, lokální SEO, přesměrování stránek, XML sitemap, podporu pro Google Web Stories, WooCommerce a další. Vše jednoduše přístupné z přehledného ovládacího panelu.

Funkce Rank Math:

– Intuitivní rozhraní, které je snadno ovladatelné

– Chytrý průvodce nastavením

– Integrace s Google Search Console

– Možnosti vlastních meta titulků, meta popisků, či editace social metadat

– Podpora strukturovaných dat a rozšířených výsledků vyhledávání (rich snippets)

– Podpora pro lokální SEO

– Plná podpora pro bloky ve WordPressu

Názor na Rank Math:

Rank Math je plugin, který stojí za vyzkoušení. Jeho bezplatná verze nabízí v podstatě většinu podstatných funkcí, zatímco placená verze pouze rozšiřuje nabídku o takzvané “nice-to-have”. Ovládací panel je přehledný a práce s ním snadná už jen díky užitečnému průvodci nastavením.

Celkově vzbuzuje tento plugin dojem skvělé spolupráce s WordPressem a poskytuje široké spektrum funkcí pro uživatele různých dovednostních úrovní.

3. All in One SEO Pack

Obrázek All in One SEO Pack

All in One SEO Pack je další velmi populární alternativou k pluginu Yoast SEO. Tento dlouhodobě osvědčený WordPress plugin byl uveden na trh již v roce 2007 a v současnosti má více než 2 miliony instalací. 

Oproti snadno přístupnému a intuitivnímu Rank Mathu vyžaduje All in One SEO Pack trochu více času na zorientování. Zaměřuje se více na nabízení rozsáhlého souboru funkcí než na usnadnění začátečníkům se seznámením s pluginem. Doporučili bychom ho tedy spíše uživatelům, kteří mají se SEO alespoň základní zkušenosti.

Mezi funkce All in One SEO Pack patří:

– Snadná instalace a použití

– Podpora Google Analytics a dalších nástrojů

– Vestavěná analýza TruSEO Score On-Page poskytuje přehled o vaší optimalizaci

– Import a export dat pro další analýzu

– Chytrá podpora sitemap.xml

– Podpora optimalizace pro obchody WooCommerce

Názor na All in One SEO Pack:

All in One SEO Pack je výkonný plugin pro SEO na WordPressu, který skvěle funguje. Ačkoli má o trochu méně funkcí než Rank Math, pokrývá téměř stejné množství oblastí optimalizace.

Jakmile se s ním seznámíte, získáte velmi silný nástroj, díky kterému dokážete posunout váš web na přední pozice. Určitě stojí za to ho vyzkoušet!

4. SEOPress

Obrázek SEOPress

SEOPress je další zajímavou alternativou k Yoastu, který nabízí uživatelům WordPressu plnou sadu funkcí k zlepšení SEO. Zahrnuje většinu toho, co potřebujete pro úspěšné zlepšení umístění vašich webových stránek ve výsledcích vyhledávání – vše navíc v atraktivním a snadno použitelném rozhraní.

Tento plugin spojuje SEO analýzu s komplexnějšími funkcemi, snadno se používá, nastavuje a nabízí mnoho nástrojů pro optimalizaci vašich blogových příspěvků, jednotlivých stránek a také pro analýzu jejich výkonu.

Jedním z nejzajímavějších prvků je možnost provádět analýzu obsahu přímo v rámci SEOPress. Oproti Yoastu, kde je tato funkce dostupná pouze pro jedno klíčové slovo ve verzi zdarma, můžete u SEOPressu použít neomezený počet klíčových slov.

Funkce SEOPress zahrnují:

– Intuitivní rozhraní s logickým rozvržením

– Podpora page titlů, meta popisků, či social meta dat

– Integrace Google Analytics

– Analýza obsahu s neomezeným počtem klíčových slov

– Podpora všech typů strukturovaných dat

– Podpora lokálního SEO

Názor na SEOPress:

SEOPress nabízí mnoho užitečných funkcí. Je snadno použitelný, vhodný pro začátečníky s WordPressem a má jednoduchou a intuitivní nástěnku. Schopnost provádět analýzu obsahu je rovněž užitečná, zejména proto, že nevyžaduje platbu za použití více než jednoho klíčového slova.

Celkově si myslíme, že SEOPress stojí za vyzkoušení už jen díky jeho designu a uživatelskému rozhraní, které nabízí.

5. SEOmator

Obrázek SEOmator

SEOmator je komplexní plugin pro SEO, který nabízí širokou škálu pokročilých funkcí pro majitele webových stránek, marketéry i SEO profesionály. Ať už jste začátečník nebo zkušený odborník, SEOmator poskytuje nástroje potřebné k odemknutí plného potenciálu vašich webových stránek na WordPressu.

Jednou z nejvýraznějších funkcí SEOmatoru je komplexní audit webových stránek. Ten ve formě podrobných zpráv nabízí holistický pohled na stav celého webu, zdůrazňuje oblasti, které je třeba zlepšit, či navrhuje doporučení.

SEOmator vám poskytne užitečné poznatky pro optimalizaci meta tagů, zlepšení rychlosti načítání stránek a opravy chybných 404 stránek, čímž pomůže zlepšit celkový výkon vašeho webu v rámci SEO.

Funkce SEOmatoru:

– 23 profesionálních nástrojů pro SEO

– Postupné seznamy kontrol pro SEO

– Analýza konkurence

– Identifikace problémů a příležitostí týkajících se zpětných odkazů

– Zefektivnění procesu výzkumu klíčových slov

– SEO auditové zprávy

Názor na SEOmator:

SEOmator je velice schopný plugin pro SEO, který nabízí komplexnější audity, analýzu konkurence, výzkum klíčových slov, optimalizaci obsahu a informativní reportování. Funguje zcela bez problémů a je vhodný pro uživatele všech úrovní.

V našem seznamu alternativ k Yoastu má SEOmator zcela zasloužené místo a my si myslíme, že je skvělou volbou pro každého, kdo se zajímá o analýzu a optimalizaci webu a chtěl by vyzkoušet něco jiného než Yoast.

Jaký je tedy nejlepší SEO plugin na WordPress, který není Yoast SEO?

Jak jsme již zmínili v úvodu, Yoast je stále jedničkou co se týče SEO na WordPressu, a není na něm nic špatného. Nicméně WordPress je neustále se měnícím prostředím, kde se pluginy objevují, vyvíjí, i vkus uživatelů se v průběhu času mění.

Proto jsme vám představili několik, podle nás, nejlepších alternativ k pluginu Yoast SEO, které jsou co do funkcí srovnatelné, mnohdy dokonce lepší.

Každý z těchto 5ti SEO pluginů pro WordPress v našem seznamu poskytuje základní nástroje pro SEO, které potřebujete pro zlepšení svých pozic ve výsledcích vyhledávání. Každý z nich má trochu odlišný vzhled a funkce, nicméně všechny plní svůj účel.

Konečné rozhodnutí bude pravděpodobně záviset na vaší osobní volbě, protože existuje jen několik oblastí, ve kterých se jednotlivé pluginy od sebe odlišují. Bez ohledu na váš výběr, jsem si jisti, že nebudete zklamáni.

Chcete se s námi spojit? Pošlete nám zprávu a my se vám ozveme. Pomůžeme vám nejen se SEO.

Autor článku
Daniel Kouba
SEO Consultant