Pejsci v práci, společné akce, důvěra a podpora –⁠ to je jen ve zkratce, jak to ve Fragile vypadá

Tento článek bude trošku z jiného soudku. Pokusím se vás vzít do nitra Fragile a ukázat, proč je to zdravá a spokojená společnost, ve které (se kterou) stojí za to (spolu)pracovat.  Firemní kultura je základ každé společnosti. Je to mix hodnot a pravidel, které zaměstnanci nejen dodržují, ale sami je vytváří a hlavně s nimi souzní.

Fragile je svobodná firma

Myšlenka tzv. svobodné firmy vznikla v USA na počátku tohoto tisíciletí a postupem času se rozšířila do dalších koutů světa. Svobodná firma se vymezuje vůči tradičně organizované firmě, ve které najdete systém trestů a odměn, pevnou hierarchickou strukturu, směrnice a další řídící mechanismy. Svobodná firma je budovaná na zcela jiných principech. 

Mezi základní kameny svobodné firmy patří společný smysl a vize, kterou sdílí všichni zaměstnanci. Objevuje se tu demokratický princip, který se neobejde bez transparentnosti, vzájemného dialogu a sebereflexe. Každý, kdo je součástí svobodné firmy, nese jistou dávku zodpovědnosti a je proaktivní, čistě proto, že si takovou roli sám zvolil.

„To, že vyznáváme principy svobodné firmy, neznamená, že nám tu vládne chaos. Naopak svoboda, která je s tímto fungováním spojená, vyžaduje procesní řízení a organizovanost. Velká míra volnosti nemůže fungovat bez silné osobní zodpovědnosti a proaktivity. Což není úplně pro každého. Lidé  si u nás organizují práci sami a rozhodují o tom, kdy a odkud pracují. Můžou kdykoliv kombinovat práci v kanceláři s pohodlím domova, pracovat z kavárny a nebo třeba i ze zahraničí. Tedy pokud to samozřejmě nenarušuje dodržování závazků vůči klientům ani interní fungování,“ vysvětluje Pája, HR Managerka Fragile.

Slova naší HR potvrzuje Tomáš, náš Performance & Branding Specialist žijící v Itálii.  „Možnost pracovat ze zahraničí je obrovská výhoda. Člověk ale musí být dobře zorganizovaný a sám se aktivně zajímat o potřebné informace. Svoboda na jedné straně znamená řadu online schůzek a chatování s kolegy i klienty na straně druhé.”

Terapie psí láskou

Pro lidi z Fragile je důležité mít možnost přivést si do práce domácího mazlíčka. V tuto chvíli máme v práci pravidelně asi 3 pejsky a čas od času nás navštěvují další. Studie dokazují, že psi na pracovišti snižují stres a vytvářejí pozitivní sociální interakce mezi zaměstnanci. A my je potvrzujeme! Navíc, jak říká Eckhart Tolle, psi nás nesoudí, a proto se v jejich přítomnosti chováme bezprostředně, uvolněně a lépe si uvědomujeme přítomný okamžik. Sečteno a podtrženo, psi v práci nás činí šťastnějšími a klidnějšími. 

„Jako majitelka psí slečny mám velkou radost, že mám tu možnost si s sebou do práce vzít i ji. Trixie se do kanceláře pokaždé moc těší a už při příchodu ve dveřích nasazuje své dostihové tempo, aby se srdečně se všemi přivítala. Kolegové jsou také velmi tolerantní a psí společnost na pracovišti oceňují. Pauza strávená se psím pomazlením je pro ně vždy příjemná. Dog friendly office je dle mého win-win řešení pro všechny strany,“ dodává Vendy, Social Media & Influencer Specialist a panička fenky Trixie.

terapie psí láskou

Jsme přátelé a důvěřujeme si

Ve většině případů pracujeme v různorodých týmech podle klientů a kampaní. Každý z nás odvádí kus práce, která v součtu vytváří přidanou hodnotu pro klienta. Jednotlivci jsou zodpovědní za svůj díl práce a ostatní z týmu mu důvěřují, že odvede nejlepší možný výkon i bez toho, aby ho někdo kontroloval, napomínal nebo sledoval. Při komunikaci jsme proto otevření, každý má prostor se vyjádřit a prosadit si svou. Neexistuje u nás klišé fráze, kterou mnozí známe od rodičů: „Bude to tak, protože jsem to řekl!“. My diskutujeme, snažíme se chápat ostatní, najít nejen kompromis, ale hlavně tu nejlepší společnou cestu. 

„Lidi ve Fragile mají podobné hodnoty, humor a nastavení mysli, proto se rádi setkáváme i mimo pracovní prostředí, kde se důvěra ještě více utužuje nad sklenkou dobrého vína či při józe. Vzájemně se inspirujeme a pomáháme si. Každý pracovní den jdu do kanceláře za svými kolegy (kamarády) s úsměvem a s vědomím, že mě nezradí. Toho si velmi vážím,“ doplňuje Žanet, Social Media Specialist.

Jsme přátelé

Fair play

Ve Fragile je klíčové umět ostatním říct vlastní názor z očí do očí. Pravidelně si dáváme zpětnou vazbu mezi kolegy a předcházíme tak nedorozumění. Jsme féroví k sobě navzájem a vybíráme si k sobě obdobné klienty. Nefandíme intrikám ani pomluvám. Jak se říká, s poctivostí nejdál dojdeš. My už takhle fungujeme už skoro 15 let a pořád jedeme dál! 

„Občas je těžké říct kolegovi, že se vám něco nelíbí, nebo naopak nemáte čas ho pochválit, a proto máme ve Fragile tzv. třistašedesátku, kde se lidé, kteří spolu často pracují na projektech, hodnotí navzájem. Tento formát se nám velmi osvědčil i s ohledem na současnou velikost firmy. Je to jiné, než když nás bylo okolo dvaceti a věděli jsme všichni v podstatě všechno, a to i o svém osobním životě,“ vzpomíná Niky, Marketing & Operations Managerka, která je ve firmě skoro 10 let.

Autorka článku:

Kristýna Šestáková
Copywriter

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a sledujte tak pravidelně novinky ze světa Fragile.