V prvním článku jsme vám přiblížili, jak se na Bali žije a pracuje naší Fragile expedici. Přečtěte si dojmy očima nováčka, který se po třech měsících vydal pracovat na druhý konec světa.

Fragile-na-Bali

Pojďme na začátek…

V zimě 2017 jsem nastoupila do Fragile jako Social Media Specialist, plná dojmů a chuti do práce. Jakmile přišla nabídka pracovat 14 dní z ráje, neváhala jsem. Vyměnit kancelářskou židli za luxusní Seaway Villu na Joshua District na Bali není těžké. Stačí mít akční kolegy, skvělého šéfa a chuť po večerech pracovat. Musíme poděkovat hlavně kolegům, kteří zůstali ve středozemním časovém pásmu a drželi za nás v akutních případech hlídku!

 

A teď již k samotným zážitkům…

Spousta klientů i kolegů čekala na naše e-maily, které obvykle dorazily po 13:00, kdy pro nás začal pracovní večer. Přes den jsme výletovali po místních památkách a večer se již věnovali práci a klientům. Nebudu vám lhát, občas to bylo velmi těžké. Místní klima je vlhké, takže každý den byl pro nás vyčerpávající, ale stálo to za to.

Na Bali jsme zažili spousty adrenalinu, zábavy a užívali si nádherné přírody. Mezi největší zážitek bezpodmínečně patřilo surfování s místními surfaři. Jakmile se vám podaří zdolat první vlnu, surfování si 100% zamilujete. Nebylo to lehké, ale naštěstí jsme vyvázli jen s pár modřinami a slanou vodou v nose. 🙂 Pokud plánujete navštívit Bali, určitě doporučujeme Surf School Kedungu.

FragileNaBali

Jeden z výletů patřil severu Bali a vodopádu Aling Aling. Je vidět, že adrenalin přímo vyhledáváme, a pokud to máte taky tak, tak určitě tento výlet doporučujeme. Většina z nás si troufla na seskok z 6 metrů a sklouzla se vodopádem z výšky 10 metrů, ale jen tři naši odvážlivci byli tak stateční, že zdolali i seskok z 10 a 15 metrů.


 A když jsme nevyhledávali adrenalinové zážitky, tak jsme si užívali překrásné starověké chrámy a nekončící rýžová pole. Nejvíce typickým balijským chrámem, který by měl vidět každý, je chrám Ulun Danu Beratan na jezeře Bedugul. Takže až se na Bali vydáte, víte, co nesmíte vynechat.

Fragile-na-Bali-1

A co jsme nemohli vynechat my? Proslulý “párty ostrov” Gili, který naše putování po Bali ještě více obohatil. Malou ochutnávkou, co vás na ostrově čeká, je už přeprava lodí, kdy vás pohltí hudba hrající na přídi a turisti vlnící se do rytmu s Bintangem v ruce!

Bali je také typické aromatickým kořením, jako jsou zázvor, muškátový oříšek, kurkuma, citronová tráva nebo koriandr. Chuťově si přijde na své především milovník pikantního, ale i ten, kdo pálivému nehoduje, o hladu nebude. Jídlo je tu velmi chutné a na ulici o dost levnější než v Čechách. Naše nejoblíbenější jídlo – maso na špejli s rýží – stálo v přepočtu 23 Kč. Kdo by takové dobrotě skoro za hubičku odolal? Základem balijské kuchyně je rýže (nasi) a nudle (mie), které se podávají smažené nebo vařené, a to se zeleninou nebo kuřecím masem. A často uvidíte, jak si i místní pochutnávají na nasi nebo mie přímo na ulici. 

Podmořský svět na Bali je rozmanitý, proto jsme se vydali šnorchlovat dokonce dvakrát. Viděli jsme spoustu mořských želv, barevných korálů a ryb, potopených soch, ale i vrak lodi nebo manty. Byla to prostě krása! Proto radíme – brýle a šnorchly s sebou!

Bohužel má Bali také svou stinnou stránku, o které se teď hodně mluví v médiích. A to, že je ostrov a především pobřeží plné odpadků. Celá Indonésie se k planetě nechová moc hezky a turisté tomu bohužel moc nepřispívají. Proto jsme poslední den naší Fragile expedice strávili uklízením pláže poblíž naší vily. Nešlo jen o to, uklidit kousek pláže, ale naším cílem bylo zejména změnit vnímání místních obyvatel, kteří nám nakonec děkovali a někteří se k nám dokonce i přidali. Snad jsme alespoň trošku naší Zemi pomohli a ovlivnili všechny kolemjdoucí. A největší odměnou pak bylo zjištění, že tento náš úklid pláže proběhl právě na Den Země.


Mysleli jsme na vše. Klienty jsme dopředu upozornili na naše opožděné odpovědi a pro jistotu zřídili i následující automatickou odpověď:

Reakce byly úžasné a my se s Vámi alespoň o jednu musíme podělit:

Děkuji přírodě, děkuji Fragile! Byla to nádhera. Tak zase za rok na Bali! Kdo se přidá? Pošlete nám CV, možná najdeme i místo pro vás. 🙂 

Autor: Žaneta Sikorová

Fragile-Bali

Fragile-na-BaliFotka-z-Bali

Join the discussion 2 Comments

  • Anna napsal:

    Zdravím vás a přeji vše nej ve zdraví.a pokud mohu mít dotaz….je možné se přidat k vaší expedici a za jakých podmínek? A věk nevadí?Anna a Zdeněk

    • Klára Špačková napsal:

      Dobrý den, Ani, věk u nás není problém! Pošlete nám Váš zájem na marketing@fragile.cz a probereme spolu možnosti. Krásný den, Klára