3 AI tipy pro socialní sítě & kreativu

By Fragile World, Homepage, Kreativa, Sociální sítě

Vizuální prezentace, trendy i novinky. To vše hraje ve světě sociálních sítí značek velice důležitou roli. Ale jak být stále před ostatními a přicházet každý den s něčím novým? Jednoduše. Zkoušejte nové nástroje, zapojte fantazii i umělou inteligenci a pak už to půjde samo. Teda… skoro. Pojďme si ukázat několik tipů, jak nám AI otevírá nové dveře nejen při tvorbě grafiky a videí, ale zároveň usnadňuje práci s oblíbenými nástroji.

Canva a nové Magic Studio

All the power of AI, all in one place. To mluví za vše. Moje oblíbená Canva právě představila další skvělou věc pod názvem „Magic Studio„, a že opravdu kouzelné je! Co to ale znamená? Jak jistě víte, Canva v průběhu posledního roku představila hromadu AI novinek, které ulehčují uživatelům tvorbu vizuálů, prezentací a vlastně všeho, co v Canvě můžete vyrobit.

Nově všechny tyto novinky najdete hezky na jednom místě, přes které na pár kliknutí vyrobíte vše co zrovna potřebujete. A aby toho ale nebylo málo, Canva přidává další AI vymoženosti.

Magic Grab

Potřebujete posunout objekt na fotce, ale nemáte open data? No, to asi nevadí… protože to Canva zvládne díky AI. Stačí nahrát fotografii, vybrat objekt nebo část se kterou chcete pracovat a voilà, máte hotovo. Teď už jen pomocí drag*drop přesouváte objekt dle vlastní potřeby.

Funkce Canvy Magic Grab

Magic Morph

Že by inspirace u strážců vesmíru? Stačí zvolat Morph-ujeme a je to – Canva nově umí přetvářet ploché objekty/ikony do propracovaných tvarů. Co si pod tím představit? Dejme tomu, že máte obyčejnou ikonu hvězdičky, ale chcete z ní například udělat perníček, balónek atd. Stačí tedy vybrat objekt, napsat, jakou texturu chcete a je hotovo.

Použité prompty: reflective gold foil party balloons & gingerbread texture

Funkce Magic Morph je novinkou Canvy

Magic Switch

Máte vytvořenou grafiku pro příspěvek na Instagram, ale vlastně by se hodila třeba i na Stories? Tak jo, je to easy. Nově v horním menu najdete záložku „Magic Switch“, a to znamená jediné – na pár kliknutí jakýkoliv formát, který Canva nabízí. Zatím to tedy není 100%, ale ušetří to opravdu hodně času – většinou stačí po „resizu“ doladit jen několik drobných detailů.

Funkce Magic Switch je jednou z dalších novinek v Canvě.

AI novinek je v Canvě mnohem více, ale to už zvládnete prozkoumat sami.

HeyGen - mluvící kdokoliv a jakkoliv

Video funguje a pro klienty na sítích ho chceme všichni, ale co když máme k dispozici pouze statické podklady/avatary, se kterými můžeme pracovat? Přesně s tímhle problémem nám u klienta Albert Domů Zdarma (nově Albert Online) pomohl nástroj HeyGen, který vdechl našemu kurýrovi život.

A co všechno HeyGen umí? Pokud máte svůj avatar, můžete mu přidat hlas, a to pomocí vlastního voiceoveru i AI text-to-speach funkce. Nicméně v tomto případě jsme omezeni češtinou, která u většiny AI nástrojů má stále pouze 2 hlasy – muž/žena. To ale není všechno. HeyGen navíc přidá avatarovi i mimiku (naše ukázka níže – avatar + vlastní voiceover ze spotu), která mu dodá reálné pohyby tváří, úst i očí. A to dohromady s vlastním hlasem vypadá opravdu dobře.

Poslední představenou novinkou tohoto nástroje je Avatar 2.0, který už nepracuje jen se statickou fotkou/avatarem, ale dokáže pracovat s předem nahraným video avatarem. Co to znamená v praxi? Stačí si nahrát jednoduché video, kde bude daný člověk hledět přímo do kamery, dělat různá univerzální gesta a říkat předdefinované fráze. Samotný hlas pak můžete právě díky AI upravit, a videa tak používat do prezentací, příspěvků a všude tam, kde budete potřebovat.

Ukázka: Video avatar s text-to-speach hlasem. BTW: Ta mimika i do strojového hlasu je fakt neuvěřitelná.

Iluze pomocí Stable Diffusion

Víte, co teď v AI světě hodně frčí? Vizuály, ve kterých je ukrytý text. Vyzkoušíme si to?

Při přimhouření očí vidíme iluze na obrázku

První vizuál obsahuje text: Google

Druhý vizuál obsahuje text: Okay

Viděli jste text správně?

Vizuály jsou tvořené pomocí nástroje Stable Diffusion v kombinaci s obrázky optických iluzí. Vytvořit tak můžete opravdu cokoliv – ve Stable Diffusion zadáte prompty na grafiku, kterou chcete vygenerovat – například Medieval village scene, nahrajete optickou iluzi nebo texturu a máte skoro hotovo.

Nastavení iluze pomocí Stable Diffusion

Ukázky vytvořených optických iluzí:

Ukázka optické iluze vytvořené pomocí Stable Diffusion
Druhá ukázka optické iluze vytvořené pomocí Stable Diffusion

Taky vás už napadají možnosti, jak iluze zapojit do komunikace vašich klientů? Jak s nimi pracujeme v reálu my, na to se těšte zase příště.

Chcete se s námi spojit? Pošlete nám zprávu a my se vám ozveme. Pomůžeme vám nejen s kreativou a sociálními sítěmi, ale i dalšími oblastmi digitálního marketingu.

Zdroje:
https://www.creativebloq.com/news/ai-optical-illusions
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=LfJS94voCNo
https://app.heygen.com/home,
https://www.canva.com/
https://weirdwonderfulai.art/tutorial/spiral-optical-illusion-image-generation-stable-diffusion/
https://www.instagram.com/evolving.ai/

Autor článku
Michal Kotek
Social Media Specialist