Tak přesně to mi běží hlavou už asi dva měsíce, což je zhruba doba, po kterou svítí moje jméno u firemní registrace na tuhle obří akci.

A pořád se mi to moc nedaří vstřebat. V záplavě pracovních povinností se to uvědomuje dost těžko. Ale už to pomalu přichází. No, aby ne, když mi letadlo do Lisabonu letí už zítra!

Zkuste se účastníka Web Summitu zeptat, o co vlastně jde a proč tam jede. Může se na vás podívat trochu divně. Jako že toho asi moc nevíte. Pravdou ale je, že to u nás zase tak profláknutá akce není. Soudím alespoň z reakcí okolí.

Když se na podobné otázky ale snažím nějak srozumitelně odpovídat, zjišťuju, že to zase tak jednoduché není.

Web Summit je totiž největší technologická konference na starém kontinentu, která zastřešuje celkem 21 menších, tematických summitů, na kterých promluví třeba CTO Amazonu, CEO Publicisu, herec a zakladatel HitRECord Joseph Gordon-Levitt, bývalí fotbalisté Ronaldinho nebo Luis Figo, ale i YouTubové hvězdy (nikoliv hvězdičky), třeba Meredith Foster, která díky svému úspěchu s YouTube právě podepsala smlouvu s Disney…

Zároveň je to místo, kde se setkávají startupy zaběhlé, i ty v zárodcích, a snaží se přesvědčit investory, že právě ony přišly na něco, co tu ještě nebylo.

A takhle by šlo pokračovat ještě alespoň… přibližně… tak hodinu určitě.

Prostě kdo technologie žere tak, jako já, na Web Summitu chce být. A na co se teda nejvíc těším?

Teplo!

„On jede na takovou akci a těší se, že tam bude teplo?“ Jo, já vím, ale co si budeme nalhávat. I s přihlédnutím k faktu, že se Web Summit od roku 2010 konal pravideně v Dublinu, to je velmi příjemný aspekt. Ten desetistupňový teplotní skok je prostě jenom ku prospěchu věci.

Lisabon

Dublin v předchozích letech zřejmě nahrával skvělé atmosféře večerních networkingů, ale věřím, že Lisabon nezůstane pozadu. Nighlife a cuisine hned na prvním místě. Tak to by šlo.

Největší technologická akce v Evropě

50 000 tech geeků na jednom místě. A já budu jedním z nich. Ach!

Speakeři

Jasně, šéfové firem jako Facebook, Amazon, Publicis, to je tak nějak samozřejmost. Ale na koho jsem nejvíc zvědavý, jsou již zmínění: herec Joseph Gordon-Levitt a fotbalisté Ronaldinho a Luis Figo. Zejména u posledních dvou se moje dvě největší vášně spojily v jedno. Technologie a fotbal. To už je normálně takhle blízko geekgasmu.

Inovace. Inovace everywhere.

Web Summit je rozdělen do 21 tematických konferencí. To znamená, že nabídne pohled, jak technologie ovlivňují spoustu různých odvětví, jako například zdraví, automobilový průmysl, politiku, fotbal, tvorbu obsahu, publikování, marketing, finanční trhy. Prostě úplně všechno.

Startupy

Na Web Summitu se kromě speakerů představí také bezpočet startupů ucházejících se hlavně o peníze, ale i poradenství a přízeň obecně, investorů. Během čtyř dnů je tak možné získat alespoň povrchní přehled o stavu startupového světa a kdo ví, třeba se nechat i inspirovat.

Sociální život. Ten virtuální.

Jako jediný zástupce Fragile se ale na akci nejedu jenom bavit! Ne, ne, ne. V průběhu týdne budu na Facebook živě vysílat, na Instagram pak sypat fotky a samozřejmě stories a dostane se i na Twitter, kde budu odkládat ty nejzajímavější informace, které na konferenci zazní. Takže nás sledujte, bude to jízda!

Networking

Už jsem zmínil padesáti tisícovou účast. A to jsou všechno lidi, kteří se budou vzájemně obohacovat informacemi, předávat svoje zkušenosti, názory a pohledy na svět. A to by bylo, aby si z toho člověk něco neodnesl.

Pub crawls

Ve dne se tomu říká networking, a v noci… Pub crawls. Každodenní tahy místními restauračními zařízeními, které člověku pár informací z hlavy možná vymažou, zase ale přispějí zkušenostmi, na které se nezapomíná třeba celý život.

Kocovina

Pravděpodobně po posledním dni přijde kruté vystřízlivění a spravedlivá kocovina. Jak ta klasická, i ta informační. V pondělí se totiž zase půjde znovu do práce a život se vrátí do zajetých kolejí. Ale myslím, že jak já, tak naši klienti i celý Fragile budeme navždycky o něco bohatší.

Autor: Štěpán Trnka